A közösség ereje, avagy a Co-working irodák elterjedésének titka

Vajon miért jobb egy közösségi irodába beülni, mint otthonról dolgozni? Kik járnak ide, és milyen szolgáltatásokat vesznek igénybe? Milyen lehetőségei vannak egy ilyen irodának, és mekkora a verseny ezen a piacon? Vajon milyen eszközöket vetnek be az irodák, hogy odacsalogassák az ügyfeleket?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ cikkünkben, amelynek keretében megkerestük kér budapesti co-working iroda munkatársát, hogy meséljenek nekünk arról, miért is terjedt el ez az új trend.

Budapesten körülbelül 7-8 éve nyitott meg az első közösségi iroda, azóta gombaszámra szaporodnak a helyek, ahol kellemes körülmények között indíthatjuk be saját vállalkozásunkat! Az alapgondolat egyszerű: olyan helyet szolgáltatni a kisvállalkozásoknak, egyéni vállalkozóknak, ahol kellemes, hangulatos alkotói környezetben bontakoztathatják ki kreativitásukat.

Képtalálat a következőre: „co working iroda kaptár”
Forrás: http://www.kaptarbudapest.hu

Első interjúalanyunk Barta Niki, a KAPTÁR iroda munkatársa.

Mit tartasz a legnagyobb előnynek egy ilyen helyben? 

Elsősorban azt emelném ki, hogy az ilyen helyek növelik a produktivitást, hiszen kiszakad az ember az otthoni környezetből és csupa kreatív emberrel veszi körbe magát. Egy ilyen helyen könnyebb fókuszálni, gyorsabban és hatékonyabban végzi az ember a munkát, miközben hasznos kapcsolatokra is szert tehet, mivel hasonló gondolkodású emberekkel dolgozik együtt. Az otthoni munkavégzés nagyon csábító és kényelmes lehet, mégis megvan a veszélye annak, hogy az ember nem tudja tudatosan szétválasztani a magánéletét a munkától: jönnek a kifogások, hogy „még el kell mosogatni, meg amúgy is nemsokára jön a szerelő!” Persze még egy rész belefér ebből a sorozatból, és hip-hopp el is telt a munkaidő!

Kik járnak legfőképp az irodába? Csak a fiatalok a célközönségetek?

Érdekes, de nem feltétlenül a fiatalok vannak többségben, hanem inkább a ’30 pluszos’ fizetőképes vállalkozók, és meglepő módon a startupok kevésbé vannak jelen nálunk.  Rendkívül széles a paletta az ügyfeleinket illetően, hiszen nagyon sok a szabadúszó vállalkozó, blogger, író, külföldre dolgozó alkalmazott, fejvadász vagy akár egyetemi professzor is. Vannak, akik rendszeresen heti egy napra ülnek be hozzánk, mert annak ellenére, hogy van saját irodájuk, úgy érzik itt sokkal nyugodtabban, megszakítások nélkül tudnak dolgozni,kutatni!

Külföldiek is járnak az irodába? Milyen arányban veszik igénybe a szolgáltatásaitokat?

Természetesen az ügyfeleink között sok külföldi is található, bár az arány nagyon változó. Úgy vettük észre, hogy ők jobban kihasználják az iroda adta lehetőségeket, és akár havi bérletet is váltanak hozzánk. Nyáron arányaiban véve több a külföldi, hiszen Budapest nyáron gyönyörű, és ez bevonzza az úgynevezett „digitális nomádokat”, akik megtehetik, hogy munkájuk mellett bejárják a világot. Nekik szinte csak az számít, hogy jó legyen a wifi és a kávé!

Vannak olyanok is, akik külföldre dolgoznak, teljesen más időbeosztással, mint ahogy mi élünk. Az iroda alapvetően reggel 8-tól este 8-ig van nyitva, de a bérlettel rendelkező ügyfelek, éjszaka és hétvégén is bejárhatnak az ujjlenyomat olvasó bejáratnak köszönhetően. Azok, akik amerikai cégnek dolgoznak, megtehetik, hogy akár hajnalig bent maradjanak és az ottani időrend szerint éljenek.

Egyre több iroda van Budapesten, ami telített piachoz vezethet majd. Mi a véleményed, nagy a verseny?

Nem, egyáltalán nem kompetitív a piac, sőt, próbáljuk segíteni egymást, megosztjuk a legjobb tapasztalatainkat, valamint ha betelik az irodánk ajánljuk a közelben lévő egyéb irodákat. Nemrég még egy konferenciát is tartottunk közösen a többi irodával.

 

Másik interjú alanyunk a Loffice konferencia előadója, az egyik budapesti közösségi iroda koordinátora:

Január végén tartottatok egy konferenciát “Coworking in Hungary – challenges and possibilities” néven. Mi volt ennek a célja?

A konferencia célja az volt, hogy bemutassuk egymásnak hogyan működnek az irodáink, valamint, hogy választ keressünk bizonyos kérdésekre. Készült egy kutatás, ami arra helyezi a hangsúlyt, hogy miként lehet fejleszteni ezeket az irodákat, valamint, milyen lehetőségei vannak azoknak, akik most szeretnének irodát nyitni.

A konferencia második napján workshopokat tartottunk, ami alatt a következő kérdéseket feszegettük: Melyek azok az elemek, amelyek egy közösségi iroda alapításának elengedhetetlenek? Miként segíthetik a helyi önkormányzatok a koncepció megvalósítását? Milyen potenciállal rendelkeznek a közösségi modellek Magyarországon?

Milyen eszközöket vethet be az iroda annak érdekében, hogy ügyfeleket nyerjen vagy ismertebb legyen?

A legtöbb iroda,- ahogy mi is-rendszeresen programokat szervez, workshopokat, alkotó reggeliket, közösség építő programokat, valamint előadásokat.  Sokan rendeznek be kiállításokat az irodában, hogy ezzel is segítség a fiatal művész tehetségeket, és kellemessé tegyék a környezetet.

Az emberek többsége még nem ismeri ezt a koncepciót, vagy csak félnek beülni egy ilyen idegen helyre, ezért ingyenes próbanapot is szoktunk ajándékozni az új ügyfeleknek, hogy kötöttségek nélkül kipróbálhassák az irodát!

 

Igaz a coworking még egy teljesen új irányú a munkavégzési forma, mégis egyre népszerűbbé válik hazánkban is, hiszen lehetőséget biztosít az önmegvalósítás innovatív módjára. Egyszerre dolgozhatunk függetlenül és lehetünk egy közösség tagja is. Interjúalanyaink szerint a piac még bőven növekedni fog, így várhatóan egyre több ilyen típusú irodával találkozhatunk majd a jövőben.

Egyéni vállalkozóknak, startupoknak és kisvállalkozóknak is olyan környezetet biztosít ez a fajta munkatér, ahol kreatívan ötletelhetnek és a támogató környezetnek köszönhetően gyorsabban eljuthatnak a sikeres megvalósításhoz. Bízunk benne, hogy hamarosan egyre többen szereznek tudomást a közösségi irodák előnyeiről és használják ki azokat.

 

Forrás:

http://kaptarbudapest.hu/

https://www.facebook.com/events/225573721219015/

http://budapest.lofficecoworking.com/rolunk

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s